ریپل با نماد اختصاری XRP یک ارز دیجیتال یا شکلی از دارایی دیجیتال است که با ارزش بازار حدود ۱۴۱.۹۵ میلیارد دلار، در رتبه ۴ بازار قرار داشته و دامیننس ریپل در حال حاضر ۴.۴۳ درصد است. هر واحد از ریپل در این لحظه با قیمت ۲.۴۵ دلار، با احتساب نرخ تتر ۸۵,۵۷۴ تومان معادل ۲۱۰,۵۱۰ تومان معامله می شود و حجم مبادلات روزانه آن ۹.۴ میلیارد دلار است. اکنون در ادامه مطلب ابتدا با نقاط خروج بزرگان بازار و بنگاه های بزرگ مالی بر روی ارز دیجیتال ریپل آشنا می شویم و با نگاهی عمیق به روند ریپل ، تحلیل روزانه و نقاط ورود و خروج جهت ترید را بررسی خواهیم کرد .
تصویر شماره یک . . . آموزش و تحلیل
نقاط ورود و خروج بزرگان بازار از جمله بنگاه های مالی بزرگ را چگونه تشخیص دهیم ؟
شخصا به عنوان یک تحلیلگر قدیمی ( خودم رو تحلیلگر با سابقه میدونم با 24 تحلیل و بررسی ) همیشه از خودم سوال می کردم که چرا قیمتها به نقاط حمایت و مقاومت واکنش زیادی نشان نمی دهند . در برخی مواقع که چندان قابل توجه نیست ، شاهد واکنش خوبی از قیمت در محدوده های حمایت و مقاومت بودم و خصوصا در تایم فریمهای کوچکتر از یک ساعته ، این واکنشها بیشتر و بهتر بود و قیمت به خوبی در اکثر مواقع به این نقاط واکنش نشان میداد ولی در بسیاری از مواقع و خصوصا در تایم فریم های یک ساعته و بالاتر ، در اکثر مواقع شاهد شکست این نواحی بودم . هر چارتی را که باز می کردم ، در هر تایم فریمی ، ابتدا نواحی حمایتی و مقاومتی پیش روی قیمت را رسم می کردم و با رسیدن قیمت به آن نواحی ، پوزیشن بای و سل میگرفتم ولی بیشتر پوزیشنهام با شکست روبرو می شدن . از خودم سوال می کردم : مگر تریدرها با تحلیل ، بای و سل نمی گیرند پس چرا قیمت اهمیتی به این نواحی نمی دهد و با توقف بسیار کوتاهی به سرعت ادامه مسیر را طی می کند . پس از چند سال بررسی و تحلیل ، بالاخره با سه ناحیه برای حمایت و مقاومت آشنا شدم .
- نواحی که تحلیلگرانی عادی ( مانند خودم تازه کار یا کم تجربه ) به عنوان حمایت و مقاومت رسم می کنند
- نواحی که تحلیلگران با تجربه و حرفه ای و بنگاه های کوچک و هولدرهای کوچک ( در ارز دیجیتال ) به عنوان حمایت و مقاومت رسم می کنند .
- نواحی که بزرگان بازار مانند بنگاه های مالی بزرگ و شرکتها و بانک ها به عنوان حمایت و مقاومت در نظر می گیرند.
بنده حاصل چندین سال بررسی و تجربه ام را در تصویر بالا تنها به عنوان آشنایی ابتدایی ( در آینده مبحثی را در این خصوص خواهم داشت ) خدمت شما عزیزان عرض می کنم . اگر به تصویر نگاه کنید ، سه خط روند در بالای چارت رسم شده که میتوانید به عنوان سقف یک کانال در نظر بگیرید ولی این خط روندیست که حرفه ای های بازار با تشکیل دومین سقف ، رسم کرده و منتظر فرصت می مانند . خط اول خط مشکی رنگ است که از شدوهای بالاترین سقف ها به یکدیگر رسم شده است . هنگامیکه از شدو ی سقف اول ، خطی به شدو ی سقف دوم رسم می کنیم ، انتظار داریم قیمت در آینده با برخورد به آن ناحیه با مقاومت همراه شود . این خط مخصوص تحلیلگران کم تجربه تر هست و مشاهده می کنید که در این تصویر ، قیمت واکنش خاصی نشان نداده و حدود 30 سنت دیگر رشد کرده . توجه داشته باشید که این چارت ریپل در تایم فریم هفتگی است و 30 سنت در اینجا تنها با یک شدو نمایش داده شده است .
خط روند بعدی خط قرمز رنگ است که خطیست رسم شده از سوی تحلیلگران با تجربه و حرفه ای . مشاهده می فرمایید که قیمت با برخورد به خط روند این گروه از تحلیلگران ، با واکنش بسیار خوبی همراه شده و موجب تغییر مسیر موقت شده است . اگر شما یک شرکت کوچک یا بنگاه کوچک یا تحلیلگر با سابقه و حرفه ای باشید با برخورد قیمت به این خط روند ، با انتظار تغییر مسیر ، پوزیشن buy را بسته و پوزیشن جدیدی در sell باز خواهید کرد و مشاهده می کنید که با بستن پوزیشن های بای از سوی این شرکتها و افراد و یا فروش از سوی بنگاه ها یا هولدرهای کوچک ، قیمت نیز واکنش خوبی نشان داده و موجب ریزش در قیمت شده است . خط قرمز رنگ خط روند این افراد است .
ولی شرکتهای بسیار بزرگ میلیارد دلاری و یا هولدرهای بزرگ ، چگونه به روند نگاه می کنند ؟ شما اگر یک بنگاه بزرگ مالی را اداه می کردید و یا اگر مانند او فکر می کردید ، خط روند آبی را رسم می کردید . شما صبور هستید . شکارچی ماهری هم هستید . شما آنقدر حریص ( از نگاه مثبت ) هستید که حتی بسیاری مواقع به طعمه خود غذا می دهید . شما نمیخواهید شکاری لاغر را بدست بیاروید . شما مالک روند هستید . در این چارت ، شما در محدوده اول و دوم یعنی نقاط سیاه و قرمز ( که نزدیک هم هستند ولی طوری رسم کردم که اندکی فاصله داشته باشند تا بتوانم مبحث را باز کنم ) تمام آنچه هولدرهای کوچکتر و ریزتر و خردتر میفروشند را میخرید برای اندک زمانی به آنها سود میرسانید و آنها حریص تر ( از نوع منفی ) میشوند . آنها تصور می کنند که پیروز شده اند ولی نمی دانند که هنوز در دام شما گرفتار هستند . قیمت اندکی افت می کند و شما منتظر هستید تا در نزدیکترین ناحیه حمایتی ، بازی اصلی خود را کامل کنید . به عنوان نمونه : قیمت در این چارت با برخورد به ناحیه حمایتی کم اثر ( ولی بنگاه ها به دنبال همین نواحی هستند ) شروع به خرید بزرگتر می کنید و پوزیشن بای جدیدی را بر روی قبلی باز می کنید . تریدرهای کم تجربه و هولدرهای کوچک و خرد ، مجددا وارد می شوند ولی هنوز محتاط هستند . قیمت بالا میرود و اینبار طبق برنامه بنگاه های بزرگ ، سقف مقاومتی قبلی که اکنون بسیار قویتر نیز به چشم میرسد شکسته میشود و اکنون طعمه گرفتار می شود . کثیری از هولدرهای خرد و تحلیلگران کم تجربه ، که چند روز قبل ، همین ناحیه را ناحیه خروج و فرار می دانستند ، اکنون ناحیه ای برای کسب ثروت و رسیدن به قله های بزرگتر می دانند . در این هنگام است که سیل اخبار مثبت وارد بازار میشود . ریپل به زودی 10 دلار را فتح می کند . قله بعدی 5 دلار و سپس بالاتر و 20 دلار و بالاتر و شما میپندارید که چرا این فرصت را باید از دست داد ؟ تحلیل که دروغ نمی گوید . وقتی سقف مقاومتی شکسته شود ، پس از یک پولبک ، روند و موجی جدید را آغاز می کند پس هنگامه سل گرفتن نیست باید خرید یا بای گرفت . بمانند نمونه در همین تصویر بالا ، قیمت ریپل پس از شکسته شدن سقف قبلی در محدوده 2.8 دلاری به بالا در حرکت است ولی با برخورد به خط روند بزرگان بازار در محدوده 3.4 دلاری در ناباوری با ریزش بزرگی همراه می شود و نکته جالب اینجاست که ( ادعا نیست موثق پرس و جو کرده ام ) بسیاری از کسانیکه ریپل را خرید و فروش می کنند ، با بخش اعظم سرمایه خود در محدوده بالای 3 دلار وارد ریپل شده اند و حتی در ناحیه 2.8 دلار با فرض بر اینکه این بازگشتی پولبک وار هست ، مجدد خرید کرده اند و تریدرها نیز نه تنها پوزیشن buy را حفظ کرده اند بلکه پوزیشن جدیدی در 2.8 باز کرده اند که بسیاری از آنها توسط همین بنگاه های بزرگ ، بلعیده شده است و در خوشبینانه ترین حالت حد ضرر تریدرها فعال شده ( اگر حد ضرری را تصور می کردند ) .
همانطور که میبینید قیمت با برخورد به خط روند آبی رنگ که خط روند بنگاه های بزرگ است و از ماهها قبل رسم شده و با شروع فروشهای آنها و خصوصا باز شدن پوزیشن sell از سوی آنها ، با ریزش قیمت همراه شده است به طوریکه به نقطه حمایتی 2.8 نیز واکنشی نشان نداده و تا محدوده 1.8 دلاری ریزش داشته و اکنون در محدوده 2.38 دلار قرار دارد .
این مثال بالا ، تنها جهت آشنایی شما با چگونگی چارت خانی از سوی بنگاه های بزرگ مالی است . شاید برای شما قابل باور نباشد ولی بنگاه های بزرگی هستند که سالهاست پوزیشن های آنها باز شده و هنوز به نقطه tp نرسیده است و سوال این است که به عنوان نمونه در همین ریپل ، آیا این بنگاه ها ، پوزیشن های sell ای که در ناحیه بالای 3 دلار باز کرده اند را در همین نواحی با این سود اندک خواهند بست ؟ شاید در ناحیه 1.8 بسته باشند . بله ولی آیا پس از فروش عمده ریپل های موجودشان در بالای ناحیه 3 دلاری ، حاضر به خرید بزرگی در این ناحیه هستند تا قیمت مجدد تغییر مسیر داده و به نقاط 3 و 5 و 10 دلاری و بالاتر برسد ؟
این تصویر تنها یک نمونه است و دهها سوال بی پاسخ را در بر دارد . امروز قصد ندارم به این مبحث بپردازم زیرا حداقل در یک کتاب 50 صفحه ای و یا چندین ساعت گفتگو بتوان بخشی از سوالات را پاسخ داد . قصد من از طرح این مقدمه تنها وادار کردن شما تریدرهای عزیز و تحلیلگران نازنین به تفکر بوده است و همیشه : چارت را از نگاه بزرگان ببینید . فعلا این مبحث با این مقدمه باشد به کناری و بپردازیم به تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال ریپل و شاید در فرصتی دیگر ، با نشان دادن علاقه از سوی شما ، مجدد به این مبحث بازگردیم و چرا که نه ؟ شاید بخشی را اختصاص دهم به این موضوع . تا ببینیم چه میشود !
تصویر شماره دو
در بالا ، انتهای روند ریپل را مشاهده می کنید در تایم فریم هفتگی و از نمای نزدیکتر تا چگونگی حرکت روند را مشاهده فرمایید . در ادامه به تحلیل آخرین وضعیت ریپل می پردازیم
تصویر شماره سه
در تصویر شماره سه ( تصویر بالا ) چارت ریپل را در تایم فریم روزانه مشاهده می فرمایید . همانطور که به خوبی مشخص است شاهد واگرایی منفی در اندیکاتور RSI هستیم که موجب ریزش قیمتی شده است . آر اس آی هنوز در بالای ناحیه اشباع 30 قرار دارد و به سمت این ناحیه در حرکت است و با ورود به ناحیه اشباع ، روند ریزش میتواند سریعتر حرکت نماید . در الگوی قیمت نیز ، با دو ناحیه حمایتی روبرو هستیم . ناحیه حمایتی اول که محدوده 100 فیبو ناچی و خط حمایتی در محدوده قیمتی 2.0101 دلار است و باید منتظر واکنش کندلها پس از برخورد به این ناحیه باشیم که در صورت شکسته شدن این ناحیه ، نقطه حمایتی بعدی فیبوی 161.8 درصد فیبوناچی می باشد که در قیمت 1.1556 دلار می باشد که از نقطه فعلی حدود 50 درصد پایینتر است و موجب ریزش عمیق قیمت می گردد و ریپل را با خطر سقوط به زیر 1 دلار مواجه می کند . برای بررسی بهتر روند ، میبایست ادامه تحلیل را بر روی تصویر نهایی انجام دهم .
تصویر شماره چهار
در بالا نمودار ریپل را در تایم فریم یک ساعته مشاهده می کنید . همانطوری که به خوبی پیداست ، قیمت درون یک الگوی پرچم قرار دارد ولی درون الگوی پرچم نیز شاهد مثلثی هستیم که به طور کامل شکل گرفته و نتیجه داده است. قیمت ناگذیر از کف مثلث به پایین حرکت کرده و با توجه به سرعت حرکتی که چارت در چنین مواقعی به خود می گیرد ، بشدت با کف الگوی پرچم برخورد نموده است و پس از برخورد به کف پرچم ، شاهد بازگشت قیمت در همان کندل بوده ایم به طوریکه کندلی با شدوی بسیار بلند در پایین خود تشکیل داده است . سپس به مانند قوانین الگوی کلاسیک پرچم ( قیمت پس از شکستن سقف یا کف ، به سرعت به همان نقطه شکست پولبک می زند ) مجددا به سمت نقطه ای که از آن خارج شده ، حرکت کرده است و رشد کوچکی را تجربه کرده ایم . قیمت مجددا با برخورد به آن ناحیه و ناتوانی از ورود مجدد به داخل مثلث ، اکنون به سمت کف پرچم در حرکت است . البته این پایان کار برای ریپل نیست . چرا که هنوز قیمت درون پرچم قرار دارد و تا زمانیکه درون پرچم قرار داشته باشد ، جایی برای نگرانی نیست و میتوان انتظار تغییر روند را داشت . قیمت میتواند به کف پرچم برخورد کند ولی مجدد و حتی برای بار چندم ، حمایت شده و با رشد همراه شود . ولی چنانچه کف پرچم نتواند جلوی ریزش قیمت را بگیرد ، آن زمان است که باید منتظر ریزش عمیقی در ریپل باشیم .
نتیجه گیری و پایان تحلیل :
در حال حاضر نمی توان انتظار زیادی از روند کنونی داشت و در هیچ حالتی برای خرید ریپل توصیه نمی شود و تنها اگر ریپل را خریداری کرده اید توصیه به نگهداری میشود ولی اگر قیمت بتواند ناحیه کف پرچم را به پایین بشکند و از 2 دلار پایینتر آمده و تثبیت شود ، آن هنگام هست که باید از ریپل برای مدتی خارج شد ولی اگر همچنان داخل پرچم باقی بماند و به طور ناگهانی از بالای پرچم خارج شود انتظار دارم که قیمتهای بسیار بالاتری تا 10 دلار را نیز شاهد باشیم . توجه داشته باشید که ماندگاری بیش از حد قیمت درون پرچم نیز خیلی به نفع قیمت نخواهد بود . به طوریکه طولانی شدن این روند ، موجب خروج بیشتر از ریپل شده و احتمال ریزش را بیشتر می کند .
نواحی حمایتی و مقاومتی برای تریدرها :
R3= 2.7401 | R2= 2.6540 | R1= 2.5135 | نقاط مقاومتی |
S3= 2.0603 | S2= 2.2008 | S1= 2.2869 | نقاط حمایتی |
تحلیلگر : کوروش کاویانی
نویسنده : آرتین هوشمند